Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye, Stratejik Gıda Stok Merkezi olabilir

AA

Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Türkiye’yi küresel ve bölgesel düzeyde “stratejik gıda stok merkezi” olarak görmek istediğini açıkladı. Bakan Yumaklı, “Tüm teknik değerlendirmeler tamamlandı. Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle, Türkiye’nin bu alandaki konumunu kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

İbrahim Yumaklı’nın bu açıklamaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen “Tarım Diplomasisi Atölyesi” etkinliğinde yapıldı. Tarımın artık bir üretim faaliyetinden öte, ülkeler arasında barışı ve işbirliğini güçlendiren bir stratejik diplomasi aracına dönüştüğünü vurgulayan Bakan Yumaklı, “Tarım Diplomasisi: Yeni Bir Dönemin Anahtarı” ifadesini kullandı.

Yumaklı, Türkiye’nin tarım diplomasisinde öncü bir ülke olduğunu ve uluslararası platformlardaki etkin rolüyle dikkat çekti. Aynı zamanda Türkiye’nin FAO, G20 ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kurumlarla yürüttüğü projelerle, uluslararası işbirliğiyle kalıcı çözümler üretmeye devam ettiğini belirtti.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal gücünü ve stratejik merkez olma potansiyelini vurgulayarak, Türkiye’nin Avrupa’nın en yüksek tarımsal hasılasına sahip olduğunu ve dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracat hacminin bu başarıyı kanıtladığını söyledi.

Bakan, WFP’nin Türkiye’yi stratejik stok merkezi olarak görmesine ilişkin detayları paylaşarak, Türkiye’nin güçlü lojistik kapasitesi ve gıda üretim gücü sayesinde bu rolü başarıyla üstlenebileceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde ilerleyen sürecin gereken altyapısının hazır hale getirildiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, su kaynaklarının etkin kullanımı, iklim değişikliğine karşı alınan önlemler ve çölleşmeyle mücadeleye odaklanarak, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye olarak uluslararası alanda çözümler üretmeye odaklandıklarını ve bu doğrultuda birçok uluslararası kuruluşla işbirliği yaptıklarını açıkladı.

“Türkiye, Kendine Yeterlilikte Stratejik Ürünlerde Güçlü”

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin stratejik ürünlerde kendine yeterli bir ülke olduğunu belirterek, sahip oldukları üretim kapasitesiyle krizlere karşı dirençli ve güçlü bir tarım altyapısına sahip olduklarını ifade etti.

Related Posts

Piyasalar merakla bekliyordu: FED faiz kararını açıklandı

Fed, politika faizini beklentilere paralel şekilde %4,5 seviyesinde sabit bıraktı.

CHP’li Yalçın Karatepe: Ekonomi yönetimine kalırsa ücretler açlık sınırı altında kalmaya devam edecek

Asgari ücrete temmuzda zam yapılıp yapılmayacağı merak konusuyken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) son raporu milyonların ara zam talebini haklı çıkardı.

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsalarında, ABD ve Çin arasındaki ticari müzakerelere ilişkin haber akışı fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürürken bölgede artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Millete sabır Merkez’e sefa

Bakan Şimşek, sabır isteyip, tasarruf tedbirleri açıklasa da iktidar gibi ekonomi yönetimi de
lüksten vazgeçmiyor. Milyarlarca dolar rezerv yakılmasının ardından TCMB, ekonomi konuşmak için lüks bir etkinlik düzenliyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş belirginleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomi piyasalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de gram altın fiyatı nasıl belirleniyor?

Altın fiyatları günden güne değişiyor ve rekor tazeliyor. Peki bu değişimin arkasında ne yatıyor? Küresel piyasalarda ve Türkiye’de altının değeri nasıl hesaplanıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir