CHP’li Gürer: Kuraklık yetmedi, çiftçiyi don da vurdu

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Çiftçilerini Ziyaret Etti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye, Ovacık ve Eminlik köylerinde çiftçileri ziyaret etti. Gürer’in görüşmelerinde, sulama suyu sıkıntısı, artan girdi maliyetleri ve yetersiz destekler çiftçilerin öne çıkan sorunları arasında yer aldı.

“Don Üreticiyi Mağdur Etti”

Gürer, “Şiddetli dondan önce ekim yapan lahana üreticisi mağdur oldu. Don sonrası ekim yapanlar ise daha şanslı. Dondan etkilenen üreticiye fide desteği verilmeli” şeklinde konuştu.

TARSİM sigortası olmayan üreticilere destek verilmeyeceği yönündeki iddialara da değinen Gürer, “Eğer bu doğruysa, çiftçi bu karar karşısında çaresiz kalır” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa Çağrı: Acil Destek Gerekiyor

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek, don nedeniyle zarar gören üreticilere acil tohum, fide ve gübre desteği sağlanmasını talep etti. “İkinci dikim, çiftçinin maliyetini ikiye katlıyor. Hasar tespiti yapılarak hemen destek sağlanmalı” dedi.

“Kuraklık Son 65 Yılın En Kötüsü”

Gürer, Türkiye’nin son yıllarda en kurak dönemini yaşadığını vurgulayarak, “2025 su yılı yağışları, normallerin %33, geçen yılın ise %38 altında. Yeraltı suları daha da derine indi” şeklinde bilgi verdi.

Niğde’de Su Krizi Derinleşiyor

Patates, lahana, domates ve pancar gibi suya bağımlı ürünlerin yetiştirildiği Niğde’de, çiftçiler su sıkıntısına dikkat çekti. “Eskiden 5-10 metrede çıkan su, şimdi 150 metreden bile zor alınıyor. Dört kuyuyu birleştirip tek tarlayı suluyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Elektrik Gideri, Geliri Aşıyor”

Çiftçiler, artan elektrik fiyatlarının gelirlerini aştığını belirtti. “Geçen yıl salatalık ektik, işçilik ve masraf fazlaydı. Zarar ettik ama üretmek zorundayız” şeklinde konuştular.

Gürer, özellikle meyve bahçelerinde büyük kayıplar yaşandığını belirtti. “Nisan sonu ve mayıs başında ekim yapılan tarlalar kısmen kurtarıldı” dedi.

“Çiftçi Üretmek İstiyor Ama Destek Yetersiz”

Gürer, üreticinin üretimden vazgeçmek istemediğini belirterek, “Çiftçimiz üretime devam etmek istiyor ama destek yetersiz. Özellikle erken ekim yapanlar için acil müdahale şart” şeklinde konuştu.

Related Posts

TCMB verileri: 19 Mart’taki İBB operasyonunun ardından iki kez piyasaya doğrudan müdahalede bulunuldu

Merkez Bankası, dört yıl sonra ilk defa bulunduğu müdahalelerde, 1 milyar 134 milyon dolar satışı gerçekleştirdi

OYAK enerjide büyüyor: Almanya merkezli Steag Power’ın İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın alıyor

OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı. Resmi süreç tamamlandığında OYAK, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan İSKEN Sugözü Enerji Santrali’nin tamamına sahip olarak enerji sektöründeki yatırım portföyünü güçlendirecek. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye elektrik üretiminde önemli yeri olan tesisin tamamına sahip olmanın önemine dikkat çekerek, “Güncel jeopolitik gelişmeler ışığında enerji sektöründe büyümeyi önemsiyoruz. Bu yatırımı Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 68,68, TÜİK’e göre yüzde 35,05 oldu

Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 68,68, TÜİK’e göre yüzde 35,05 oldu

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mayıs sonu itibarıyla dönem net karı 326 milyar 475 milyon lira oldu.

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.