ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlaması, başlatacağını belirttiği dünya ticaret savaşları planında Çin’e karşı adım atmaktan vazgeçmesi ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Uzmanlar, küresel ve yerel gelişmelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak Türkiye’nin önünde “tarihi fırsatlar” olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e uygulanacak gümrük vergileriyle ilgili 90 günlük ertelemeyi içeren yumuşama kararı piyasaları pozitif yönde etkiledi. Bu anlaşmanın ardından Çin’in ABD’ye uyguladığı tarife %125’ten %10’a, ABD’nin Çin’e uyguladığı tarife ise %145’ten %30’a düşürüldü.

İstanbul Ticaret Odası’ndan Vadeli İşlemler Uyarısı

Dünya genelindeki bu gelişmeler Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Çin pazarına ilişkin endişelerini dile getiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çinli firmaların TL cinsinden 60 aya kadar vadeli satış yaptığını, bu durum karşısında yerli üreticilerin rekabet edebilirliğini sorgulayarak ticaret savaşlarının sadece süper güçler arasında değil, küresel tedarik zinciri üzerinde de etkili olduğunu vurguladı.

Türkiye’den gelen iç dinamikler de bu dalgalanmalara eklendi. Terör örgütü PKK’nın aldığı karar ekonomik açıdan olumlu yorumlandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bu kararın “tarihi bir fırsat” olduğunu belirterek “Bu süreç başarılı bir şekilde ilerlerse güvenlik harcamalarından yatırıma ve üretime kaynak aktarılarak ihracat hedefimiz olan ilk 10 ülke arasına daha hızlı bir şekilde girebiliriz” dedi.

Ekonomist Cem Başlevent ise piyasaların son dönemdeki gerginlikten sonra “olumlu bir dönüş için bir bahane arandığını” dile getirerek, Çin-ABD gelişmeleri, PKK’nın fesih kararı ve Rusya-Ukrayna’nın İstanbul’da buluşması gibi faktörlerin kombinasyonunun bu bahane olduğunu ifade etti.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım da sürecin Türkiye ekonomisi için önemli bir dönemin başlangıcı olabileceğini belirtti. Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran ise ABD ve Çin’in tarife indirimi kararını değerlendirerek “Bu 90 günlük süreç şirketlerin yeni düzene hazırlanması için bir fırsat olabilir, ancak yeni tarife artışları da olabilir. Türkiye, sadece kısa vadedeki dalgalanmalara değil, uzun vadede üretim ve rekabet gücüne odaklanmalıdır” dedi.

Related Posts

Elazığ’dan İpek Böceği Başarısı

Sırrı Taha Bal, 8 yıl süren çalışmalarla Elazığ’da ipek böceği yetiştiriciliği çiftliği kurdu.

Zarar eden çiftçi tarlasını kiralayana traktör hediye edecek

Osmaniye’de bir çiftçi tarla ekmeyi bırakacağını, tarlasını kiraya vereceğini, kiralayana da traktör hediye edeceğini söyledi. Çiftçi Sudi Gönen “Zarar ettik bitti, bizde hikaye son. Karar verdik ortağımla birlikte 50 dönüm tarlayı kiraya 2 milyon …

Trump’ın ardından bakanı da Powell’dan şikayetçi: Fed’den ayrılmalı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Powell eleştirilerine ABD Hazine Bakanı Bessent de dahil oldu. Bessent, Powell’ın 2026’da görev süresi bittiğinde Fed’den ayrılması gerektiğini söyledi.

11.800 veri merkezi var

Brightlio tarafından Mart 2025’te derlenen verilere göre, dünya çapında 11.800 veri merkezi bulunuyor ve en çok veri merkezine sahip ülkeler sırasıyla ABD (5.381), Almanya (521), Birleşik Krallık (514), Çin (449), Kanada (336), Fransa (315 …

Sıfır gümrük vergisiyle 500 bin ton mısır ithalatı yapılacak

Türkiye 31 Temmuz’a kadar kullanmak şartıyla 500 bin tona kadar mısır ithalatını vergisiz yapacak.

IMF’den Irak hükümetine uyarı geldi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Irak ekonomisinin 2025 yılında yüzde 3.1 oranında büyüyeceğini öngördü. Ancak 2023’te yüzde 13.8 büyüyen petrol dışı sektörlerin 2024’te yüzde 2.5’e gerilemesi, ülkede kamu yatırımlarının azalması ve ticaret dengesindeki …