İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Mississippi Üniversitesi Araştırması: Tarçının Vücut Üzerindeki Etkileri

Mississippi Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, tarçının ana bileşeni olan sinnamaldehitin vücut üzerindeki etkilerini incelemeye aldı.

Food Chemistry dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sinnamaldehit, bazı ilaçların vücutta parçalanma sürecini hızlandırabilecek reseptörleri aktive edebiliyor. Bu durum, ilaçların etkisini beklenenden daha kısa sürede yitirmesine ve tedavi sürecinin sekteye uğramasına neden olabilir.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Dr. Bill Gurley, sinnamaldehitin belirli reseptörleri aktive edebileceğini ve potansiyel bir ilaç etkileşimi riski taşıdığını belirtti. Ancak kesin sonuçlara varabilmek için klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler, özellikle diyabet, hipertansiyon, HIV, artrit veya kanser gibi hastalıklar için düzenli ilaç kullananlar, tarçın takviyesi almadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

Çin Tarçını ve Seylan Tarçını Arasındaki Fark

Araştırmada, tüm tarçın türlerinin aynı risk seviyesine sahip olmadığına dikkat çekildi. Özellikle Çin tarçını, yüksek miktarda kumarin içerdiği için kanı incelten özelliktedir ve antikoagülan ilaç kullananlar için ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Oysa Seylan tarçını, düşük miktarda kumarin içerir ve daha güvenli kabul edilir.

Dr. Amar Chittiboyina, Seylan tarçının daha az risk taşıdığını ancak doz aşımı veya bilinçsiz tüketimin dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Araştırmaya katılan Dr. Shabana Khan, takviyelerin hastalıkları tedavi etmek amacı taşımadığını vurgulayarak, reçeteli ilaçlarla birlikte takviye kullanmadan önce sağlık uzmanına danışılması gerektiğini vurguladı.

Tarçın, genellikle kan şekeri, kalp sağlığı ve iltihapla mücadelede faydalı bir bileşen olarak bilinse de, aşırı ve yoğun şekilde tüketildiğinde tam tersi sonuçlara neden olabilir. Dr. Gurley, özellikle kronik hastalığı olan kişilerde yüksek dozda tarçın kullanımının riskli olabileceğini belirtti.

Araştırma, tarçın yağının yemeklerde veya kozmetik ürünlerde kullanımının herhangi bir risk barındırmadığını belirtirken, marketlerdeki ürünlerin çoğunun Çin tarçını içerdiği konusunda uyarıda bulundu. Tüketicilerin bu farkı bilmeden yaptığı alışverişler, ilaç etkileşimi riskini artırabilir.

The Economic Times, bu çalışmayı “en sağlıklı gıdaların bile yanlış kullanıldığında zararlı olabileceğini hatırlatan önemli bir uyarı” olarak değerlendirdi.

Araştırmacılar, tarçının vücutta nasıl etkileşimlere neden olabileceğini tam olarak anlayabilmek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike