Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Yeni Araştırma: Genel Bağışıklık Sistemi ile Kanser Aşıları!

T24 Dış Haberler

Florida Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma ekibi, kanser aşıları konusunda çığır açacak bir çalışma yayınladı. mRNA aşılarıyla ilgili yapılan araştırmalar, pek çok kanser türünde umut vaat ediyor.

Şu anda, pek çok mRNA bazlı kanser aşısının klinik denemelerde olduğu belirtiliyor. Özellikle, ameliyat sonrası nüks riski yüksek olan malign melanom için geliştirilen aşının, bu yıl içinde kombine tedavi olarak onay alabileceği öngörülüyor.

Önceden, kanser aşıları belirli türler için ya da kişiye özel olarak üretiliyordu. Ancak Onkolog Elias Sayour liderliğindeki ekip, evrensel bir kanser aşısının mümkün olduğunu keşfetti: Genel bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan mRNA aşıları.

Beyin Tümöründe Yenilikçi Yaklaşım

MRNA aşılarının evrensel kanser aşıları olarak kullanılabileceğine dair kanıtlar bulunuyor. Özellikle, bağışıklık sistemini harekete geçiren bu aşılar, tümöre özel etkiler gösterebiliyor.

Florida Üniversitesi’nin açıklamasına göre, bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini hedef alacak şekilde uyarılıyor. Bu durum, özellikle immün kontrol noktası inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında etkili olabiliyor.

Sayour’un araştırma ekibi, beyin tümörü olan dört hastada yaptığı çalışmada, bağışıklık sistemini güçlendiren bir mRNA aşısının kullanılmasının olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi.

Fareler Üzerinde Testler

Aynı teknoloji, özgül olmayan ve güçlü bir bağışıklık tepkisi sağlayan aşılar için kullanıldı. Fareler üzerinde yapılan testler, cilt kanseri gibi tedavisi zor olan tümörlerde umut verici sonuçlar elde edildiğini gösterdi.

Bağışıklık sisteminin harekete geçirilmesiyle, T hücreleri kanser hücrelerine saldırmaya başlayabiliyor. Eğer bu sonuçlar insanlar üzerinde de doğrulanırsa, evrensel kanser aşılarının geliştirilmesi mümkün olabilir.

Araştırmacılar, insanlar üzerindeki klinik denemelerine başlamak için yöntemi geliştirme konusunda kararlı. Bu çalışmalar, kanser tedavisinde ek ilaçlara gerek kalmadan bağışıklık sisteminin nasıl harekete geçirilebileceğini gösteriyor.

Kaynak: der Standard

Related Posts

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı! Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sokaklarımızın ABD ve Kanada gibi esrar kokmasını istemiyorsak bu tarihi hatadan dönülmeli.”

Uzmanı açıkladı: Kene vakalarında en sık yapılan ölümcül yanlışlar!

Son dönemlerde artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, “Keneyi çıkartırken sigara basmak, kolonya dökmek ve ateş tutmak gibi yanlış yöntemler var. Bunlar, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine sebep oluyor” dedi.

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.