“`html

İDEF 2025, Milli Savunma Bakanlığı’nın katkılarıyla, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı destekleri altında, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetiminde ve KFA Fuarcılık AŞ organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilmektedir.
Etkinlikte, Sarsılmaz, yerli ve milli kaynaklarla geliştirdiği 300’den fazla ürünle, hem ulusal hem de uluslararası ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başardı.
Sarsılmaz, Türkiye’de orta kalibre silah sistemleri alanındaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla kurulan TR Mekatronik şirketinin %50 hissesine sahip; kalan %50’lik kısım ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’ye (TUSAŞ) ait.

TR Mekatronik Genel Müdürü Fatih Çevik, TUSAŞ ile işbirliği içinde geliştirdikleri Atak helikopterine entegre edilen 20 milimetre burun topunun özelliklerini detaylandırdı.
Çevik, ATAK helikopterinin burun kısmındaki sistemin 3 namluya sahip olduğunu ve 20 milimetrelik mühimmatla çalışarak dakikada 750 atış yapabilme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Çevik, sistemin hareketli bir taret üzerinde olduğunu ve helikopterin atış kontrol sistemleri aracılığıyla tüm yönlendirmelerin gerçekleştirildiğini belirtti.
“Silahımız, ATAK helikopterindeki optik hedefleme sistemi veya pilotun kaskı aracılığıyla yönlendirilebilir. Dakikada 750 atış hızıyla, pilotun baktığı noktaya yönlenerek yüksek isabetle hedefe ulaşabilir.” diyen Çevik, servo motor sisteminin anlık tepkiler verdiğini ve tasarım süreçlerinin Türk mühendisleri tarafından yapıldığını kaydetti.

Çevik, silah sisteminin temel bileşenleri dahil olmak üzere tüm parçaların yerli imkanlarla üretildiğini vurgulayarak, kaplama teknolojisi ve diğer teknik detayların TR Mekatronik’in mühendislik yeteneklerini yansıttığını belirtti. Ürünün, Savunma Sanayii Başkanlığı gözetiminde yapılan ömür ve çevresel testlerden başarıyla geçtiğini ifade etti.
Ayrıca, 3 namlulu sistemin temelinde geliştirilen 6 namlulu yeni bir varyant üzerinde de çalışmaların sürdüğünü belirten Çevik, “3 namlulu sistemimiz dakikada 750 atış yaparken, yeni 6 namlulu sistemimizle bu sayıyı 2,000’e çıkarabilecek.” dedi. Bu ürün, hem hava savunma platformlarında görev yapabilir hem de hava araçlarının ana silahı olarak kullanılabilir.

Küresel pazarlardaki hedeflerine yönelik açıklamalarda bulunan Çevik, ATAK helikopteriyle birlikte entegre edilen 3 namlulu top sisteminin ihracat aşamasına geçtiğini belirtti.

Çevik, bu silah sisteminin şu an yurt dışında aktif olarak kullanıldığını ifade ederek, “Rakip sistemler dünya pazarında mevcut, ancak biz bu sistemin gelişiminde son teknoloji alt bileşenleri kullanarak, daha yenilikçi, uzun ömürlü ve düşük bakım maliyetine sahip çözümler üretiyoruz. Böylece küresel pazarda öne çıkmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

NATO standartlarında 25×137 milimetre mühimmat kullanan 25 milimetre kara topunun teknik özelliklerine de değinen Çevik, sistemin çift beslemeli yapı sayesinde farklı mühimmat türlerinin aynı kulede kullanılabileceğini belirtti.
Bu sistem, hem uzaktan komutalı hem de insanlı kulelere entegre edilebiliyor ve deniz platformlarında etkili bir şekilde kullanılabiliyor. Çevik, “Silah sistemimizin tasarımından üretimine kadar tüm aşamalar, tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirildi.” dedi.
Yeni geliştirilen 30 milimetrelik kara topunun ise 30×173 milimetre mühimmat ile çalışacağı ve uzaktan mühimmat seçiminin yapılabileceği aktarıldı.

Çevik, zırh delici ve yüksek infilaklı mühimmatların hedefe uygun olarak kullanılabileceğini belirterek, ürünün hem kara hem de deniz platformlarına entegrasyona uygun olduğunu vurguladı.
Çevik, atışlı testlerin yıl sonunda başlayacağını ve bu sistemle savunma alanında yerli ve ileri teknoloji çözümler sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

LA2 Dynamics Mühendislik AŞ Genel Müdürü Aziz Karaş, Sarsılmaz’ın insansız sistemler alanındaki projeleri hakkında bilgi vererek, bacaklı robotların silahlara uzaktan kumanda etme görevleri üstlendiğini dile getirdi.
Karaş, bu robotların dört bacaklı bir platforma sahip olduğunu ve Sarsılmaz bünyesinde üretildiğini kaydetti.

Karaş, insan hayatının risk altına alınmaması gereken durumlarda bu tür ürünlerin kullanılabileceğini ifade ederek, “Bir mağara operasyonu gerçekleştirmek istiyorsanız, askerinizi veya kolluk kuvvetinizi tehlikeye atmadan bu robotlarla görüntü alabilirsiniz. Hedef alanın üç boyutlu haritasını çıkarabilir ve buraya yerleştireceğiniz patlayıcılarla operasyon yapabilirsiniz.” dedi. Ayrıca, daha büyük boyutlarda robot geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.
“`