QS tarafından hazırlanan ‘2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nda yükseköğretim kurumlarının çevresel, sosyal ve yönetişim zorluklarıyla başa çıkma yeteneği ölçüldü. Sıralamada dünyanın dört bir yanından yaklaşık bin 400 üniversite değerlendirildi. Ayrıca üniversitelerin performansları ‘Çevresel etki’, ‘Sosyal etki’ ve ‘Yönetişim’ kategorilerine göre belirlendi. Buna göre dünyadaki en iyi ilk 500 üniversite arasına 6 Türk üniversitesi girdi. Bunlar 221’inci İstanbul Teknik, 224’üncü Orta Doğu Teknik, 335’inci Boğaziçi, 405’inci Yıldız Teknik ile 408’inci sırayı paylaşan Koç ve Hacettepe Üniversitesi oldu. ilk bin arasına ise toplam 17 Türk üniversitesi girdi. İlk binde İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Koç, Hacettepe, Gazi, Dokuz Eylül, Bilkent, Erciyes, Sabancı, Gebze Teknik, Ankara, Çukurova, Selçuk, Marmara ve Sakarya Üniversitesi yer aldı.
MÜFREDAT VE ARAŞTIRMALAR GELİŞTİRİLMELİ
QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter rapordaki değerlendirmesinde, “Türk üniversiteleri sosyal kapsayıcılık ve iş birliğine güçlü bir bağlılık sergiliyor. Bu, ülkenin ilerici eğitim uygulamalarına olan bağlılığını yansıtan övgüye değer bir başarı” dedi. Sowter, eğitimin kalitesi, kariyer beklentileri ve mezun fırsatlarıyla ilgili konularda üniversitelerin endüstri ile bağlarını güçlendirirken, çevresel ve sosyal bilimler alanındaki müfredatlarını ve araştırmalarını geliştirmeye odaklanmaları önerisinde bulundu.
TÜRKİYE, BÖLGESİNİN EN İYİSİ
QS, kategorilerin yanı sıra, bu kategorileri oluşturan göstergelerde de dünyadaki en iyi üniversiteleri sıraladı. Buna göre İTÜ, bir kurumun sürdürülebilirlik ve iklim stratejilerine olan bağlılığını ölçen QS Çevresel Sürdürülebilirlik göstergesinde, rapordaki ifadeyle “mükemmel bir performans” sergiledi. Bu göstergede dünyada 44’üncü sırada olan İTÜ, Batı Asya ülkelerinin üniversiteleri arasında da zirvede bulunuyor. ‘Eşitlik’ göstergesinde dünyada 99’uncu Koç, 222’nci ODTÜ ve 289’uncu sıradaki Boğaziçi Üniversitesi ile Türkiye, bölgesinin en iyi ülkesi oldu. Bu alanda 99’uncu sırada yer alan Koç Üniversitesi, dünyada en iyi 100 arasına giren bölgedeki tek üniversite oldu. ‘Bilgi alışverişi’ göstergesinde de Türkiye, bölgesinin en iyisi olarak öne çıktı. Bu göstergede dünya sıralamasında ilk 100 içinde iki üniversitesi bulunan Türkiye, Batı Asya’da en üst sırada yer aldı. ‘Yönetişim’ kategorisinde ise üç Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100’e girdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE İLK 10
1) Toronto Üniversitesi
2) Kaliforniya Üniversitesi
3) Manchester Üniversitesi
4) İngiliz Kolombiya Üniversitesi
5) Auckland Üniversitesi
6) Imperial College Londra
7) Sidney Üniversitesi
8) Lund Üniversitesi
9) Melbourne Üniversitesi
10) Western Üniversitesi