Reuters’in haberine göre, geçen hafta Türkiye’ye gelen Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu, Türk yetkililerle bir araya geldi. Birkaç gün süren görüşmelerde Türkiye’nin 2021’deki not indirimine yol açan kara para aklama ve terörün finansmanı endişelerini azaltmada kaydettiği ilerlemeler değerlendirildi.
Haberde görüşüne yer verilen bir kaynak, ekibin raporunun FATF’ın 28 Haziran’daki genel kurul toplantısında vereceği kararın temelini oluşturacağını belirtti. Yine aynı kaynak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Türkiye’nin özel inceleme altındaki ülkeler gri listesinden çıkacağının sinyalini verdiğini söyledi.
GRİ LİSTE NEDİR?
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – “FATF”), 1989 yılında suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı tarafından kurulan bir organizasyon.
Dünya genelinde 200’den fazla ülke FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etti. Türkiye de1991 yılında FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye oldu. FATF, yılda üç kez suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri açıklamakta. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; ülkelerin kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede eksiklikleri olduğu kanaatine varılması halinde; ilgili eksiklikleri iyileştirici aksiyonlar alarak gidereceğini taahhüt eden ülkeler “gri listeye” alınırken FATF tavsiyelerine uymayı kabul etmeyen ülkeler (İran ve Kuzey Kore) “kara listede” takip ediliyor.
TÜRKİYE 2021’DE GRİ LİSTEYE GİRDİ
Uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye’yi 2021 yılında gri liste olarak tabir edilen listeye almıştı.
patronlardunyasi.com