Uzmanından Parkinson için ‘bakla’ uyarısı



Parkinson Hastalığı ve Bakla İlişkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Parkinson Hastalığı ve Bakla İlişkisi

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkan ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi hastalığıdır. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil’e göre, bu hastalık genellikle titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Bahar aylarında sıkça tüketilen taze baklanın içinde bulunan doğal levodopa maddesine dikkat çeken Prof. Dr. Kenangil, bakla tüketiminin motor semptomlar üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir. Ancak, kontrollü ve doktor onayı olmadan yapılan bakla tüketiminin ilaçlarla etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara neden olabileceğini vurgulamaktadır.

‘İlaç Yerine Bakla Tüketmek Doğru Değil’

Baklanın dopamin öncüsü levodopa içerdiğini belirten Prof. Dr. Kenangil, hastaların bu özelliğe aldanmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Prof. Dr. Kenangil, “Bakla mevsimi geldiğinde, taze bakla ile Parkinson arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bakla, parkinson hastalığında eksik olan dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa adlı bir aminoasiti içerir” şeklinde konuşmaktadır.

Prof. Dr. Kenangil, baklanın aşırı veya plansız tüketiminin çeşitli yan etkilere yol açabileceğine işaret ederek, “Bu nedenle levodopayı keşfeden ve ilaçların yerine geçmek isteyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Kontrolsüz bakla tüketimi istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle Parkinson hastalarının bakla tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz” demektedir.

‘Bilimsel Çalışmalar da Parkinson ve Bakla İlişkisini Araştırıyor’

Bakla ve Parkinson arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimsel çalışmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu çalışmaların, baklanın motor semptomlar üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini gösterdiğini ifade etmektedir.

“Bakla ve Parkinson arasındaki yapılan bilimsel çalışmalar, hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermektedir. Ancak, hastaların baklanın hastalığı tedavi edici bir yanı olmadığını bilmesi önemlidir” şeklinde konuşmaktadır.

‘Bakla Sağlıklı Bir Besindir’

Parkinson hastalarının, baklayı bilinçli bir şekilde ve doktor tavsiyesiyle tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Kenangil, şu önerilerde bulunmaktadır:

“Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımı gerektiren bir hastalıktır. Hastalar, belki baklayı ilaçlarının arasında, doktorlarına danışarak kullanabilirler. Ancak, bakla tüketimi ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir sebzedir ve tüketilmesi genel sağlık açısından faydalıdır. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.”


Related Posts

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı! Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sokaklarımızın ABD ve Kanada gibi esrar kokmasını istemiyorsak bu tarihi hatadan dönülmeli.”

Uzmanı açıkladı: Kene vakalarında en sık yapılan ölümcül yanlışlar!

Son dönemlerde artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, “Keneyi çıkartırken sigara basmak, kolonya dökmek ve ateş tutmak gibi yanlış yöntemler var. Bunlar, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine sebep oluyor” dedi.

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.